< Ga terug

Gerbrand: welzijn en de natuur zijn een gouden duo!

Tent? Check. Survivaltools? Check. Mountainbike? Check. Samen met warme kleding zijn dit dé ingrediënten voor een leerzame outdoor activiteit waarbij jongeren rond de leeftijd van achttien jaar uit Deventer elkaar maar ook zichzelf ontmoeten in een setting met zo weinig mogelijk prikkels: de natuur.

Jongerenwerker Gerbrand Schutte Outdoor weekendGerbrand Schutte is jongerenwerker bij Raster en begeleidt al jaren jongeren bij wie de basis van een veilige thuissituatie door bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis niet vanzelfsprekend is. Hij is dagelijks te vinden daar waar de jongeren zijn: veelal op straat. Om samen in gesprek te gaan en om de jongeren te activeren. “Dat activeren is belangrijk om een negatieve spiraal te doorbreken en te voorkomen dat deze jongeren tussen wal en schip dreigen te raken omdat ze bijvoorbeeld niet meer naar school gaan”, vertelt Gerbrand. Om te voorkomen dat ze dieper wegzakken in eenzaamheid of isolement omdat ze het gevoel hebben dat niemand ze echt ziet. We organiseren laagdrempelige, uiteenlopende activiteiten voor de jongeren waarbij ze nieuwe mensen leren kennen, waarbij ze hun hobby of sport kunnen uitoefenen of gewoon kunnen praten over datgene wat hen bezighoudt. Een voorbeeld van zo’n activiteit is een wekelijks sportmoment: lekker in beweging zijn en elkaar kunnen opzoeken en ontmoeten. Een ander voorbeeld, iets minder laagdrempelig maar des te meer avontuurlijk en ‘back to basic’, is een outdoor weekend.”

Overwinning

Kamperen dus. Tenten opzetten en erin slapen, koken op een campinggas stel, kampvuur maken. Maar ook hiken, mountainbiken en een dropping. “Zo’n zes keer per jaar trek ik met een groep van maximaal tien jongeren de natuur in”, vertelt Gerbrand verder. “Voordat we een outdoor weekend plannen, leg ik het de jongeren een op een voor: wie lijkt dit wel wat en wil er mee? Voor sommige jongeren best spannend want voor hen is kamperen iets wat ze nog nooit gedaan hebben voordat ze zich aanmelden. En in dat geval is alles dus nieuw voor ze en niet vanzelfsprekend. Waardoor bijvoorbeeld ieder onbekend geluid dat ze horen behoorlijk hard binnen komt. En er ook voor kan zorgen dat een jongere echt liever naar huis gaat dan op de camping te blijven. Ze gaan dan over hun eigen grenzen heen wat best confronterend is en natuurlijk heel ongemakkelijk voelt. Maar eenmaal over dat gewenningspunt heen, kiezen ze er vrijwel altijd voor om te blijven en het ‘aan te gaan en te ondervinden’. Wat op zich al een flinke overwinning is. Daarna gaat het vaak allemaal wat gemakkelijker en worden zaken gezamenlijk opgepakt. Want er moet natuurlijk wel van alles gedaan en georganiseerd worden: menu’s samenstellen, hout halen voor het vuur en routes uitzetten voor een hike. Het is dus ook super leerzaam, de jongeren leren gebruik te maken én te vertrouwen op hun eigen kracht. Het is fijn om te zien dat de jongeren elkaar helpen en initiatief nemen om er met elkaar iets moois en iets positiefs van te maken! Een van de jongeren die zelf eens deelnam aan een outdoor weekend, komt regelmatig langs om zijn eigen ervaring en inzichten te delen met de groep. Hoe mooi is dat!”

Talenten aanboren

En dat moois uit zich volgens Gerbrand op meerdere momenten. “Tijdens de levensverhalen die gedeeld worden bij het kampvuur bijvoorbeeld. In het feit dat er gelachen maar ook gehuild wordt. Dat we echt met elkaar in contact komen is enorm waardevol. Want het is zo veel meer dan het vluchtige contact wat we in het dagelijks leven met elkaar hebben. De jongeren stellen zich dus ook erg kwetsbaar op en dat kan alleen als je je ok voelt in een groep. Pas dan voel je je veilig genoeg om jouw verhaal te delen.” Voor het onder woorden brengen van alle levensverhalen doet Gerbrand tijdens de outdoor weekenden graag een beroep op Veroni Nij Bijvank. “Ze is als vrijwilliger aan Raster verbonden en geeft in die rol het creatieve gedeelte op een heel passende manier vorm. Zo stelt zij steevast alle jongeren de vraag ‘waar word jij enthousiast van’ en probeer dat eens te vangen in een gedicht of in een tekening. Zo ontstaan mooie uitingen die de jongeren vervolgens bij het kampvuur als een soort spreekbeurt kunnen toelichten. Dat zorgt voor verbinding en levert de mooiste gesprekken op. Dus ja, welzijn en de natuur is inderdaad een gouden duo!”

Meer weten over deze en onze andere activiteiten voor jongeren? Kijk op https://rasterwelzijn.nl/hoe-we-werken-voor/jongeren/ of neem contact op met Gerbrand via: g.schutte@rastergroep.nl of via 06-26543178.