Mariët: adoptieproject Rivierenwijk
Bewoners hebben de laatste jaren samen veel voor elkaar gekregen in de Rivierenwijk. Toch zijn ze lang niet allemaal positief over hun buurt. Raster opbouwwerker Mariët vroeg zich af hoe ze dat sentiment kon keren.
In de wijk rondlopen
“Er was veel onderling contact tussen de mensen. Dat zie je niet vanachter een bureau, maar pas als je in de wijk rondloopt. In veel straten helpen mensen elkaar als de nood aan de man is. Ik merkte dat mensen best iets van trots voor de wijk voelden. Ze maakten zich namelijk zorgen over hun wijk en dat doe je niet als het je niets kan schelen. Hoe konden we die trots weer meer naar boven krijgen? Ik besloot de Adoptiemethodiek in te zetten, deze is ontwikkeld om contact tussen wijkbewoners tot stand te brengen. Deelnemers leven tijdens hun adoptieperiode een aantal dagen lang, 24 uur per dag met elkaar samen.
Het draait om wat bewoners zélf willen
Mariët ging op zoek naar buurtbewoners die wilde meedoen en ontmoette Jan. Jan: “Ik wilde de wijk van binnenuit laten zien en kreeg een student Journalistiek zeven dagen bij mij in huis. We zijn samen naar Go Ahead geweest en keken thuis Tv. Daarnaast reed hij mee met mijn krantenwijk. Onderweg heb ik hem verteld over de geschiedenis van de wijk. Hij is nu een stuk positiever over de buurt.” Mariët: “Het
gaat er niet om wat organisaties of subsidieverstrekkers willen met een wijk, maar wat bewoners willen, aankunnen en bij ze past. Heel veel kleine dingen maken dat de gemeenschap van binnenuit wordt versterkt!”