< Ga terug

Feestelijke presentatie street art Sluiswijk

Verhalen van bewoners spectaculair uitgebeeld op 11 muren in de wijk

Van superhelden tot dieren en van een stukje stadsgeschiedenis tot trots. Thema’s die sinds kort allemaal te bewonderen zijn op 11 muren in de wijk Sluiswijk. Het zijn niet zomaar thema’s die ‘ergens’ bedacht zijn. Nee, het zijn de verhalen van de wijkbewoners die vanuit het project ‘Muren en Buren’ worden uitgebeeld tot ware street art kunstwerken. Deze kunstwerken worden zaterdag 24 september op feestelijke wijze gepresenteerd.

Programma

De presentatie van de kunstwerken vindt tussen 14.00 en 17.00 uur plaats op het grasveld aan de Tjoenerstraat. Kunstenaars en bewoners staan klaar om tekst en uitleg te geven over het project en de verhalen achter de muurschilderingen. Deze dag is ook de landelijke Burendag, geen toevallige datum dus. Een mooie aanleiding om, naast gezellig samenkomen in je eigen buurt, je blik te verruimen naar een andere wijk in de stad en daar de verbinding op te zoeken. Loop mee met een rondwandeling langs de kunstwerken, volg een graffitiworkshop of skateboardclinic of doe mee aan een voetbal- of wheeliewedstrijd. En natuurlijk nemen de wijkbewoners je graag mee in hun verhaal en kun je genieten van deze prachtige must see street art kunstwerken!

Over ‘Muren en Buren’

Ruim 1,5 jaar geleden klopten huurders uit de Sluiswijk aan bij de verhuurder van hun woning. Het licht van de wit geschilderde muren in de wijk weerkaatste alle kanten op. De buren kwamen met een beter idee: street art. Samen met Street Art Streets, Kunstcircuit, Kunstenlab en Voor Elkaarteams staken zij de koppen bij elkaar. Er wordt gepeild of iedereen in de wijk achter het idee staat. Met een positief antwoord van bijna 100% van de wijkbewoners gaat het unieke project ‘Muren en Buren’ van start. Vervolgens worden van deur tot deur verhalen opgehaald om zo een helder beeld van de wijk te krijgen. Deze verhalen worden verpakt in thema’s welke zijn voorgelegd aan nationaal en internationaal bekende street art kunstenaars. Stuk voor stuk enthousiaste kunstenaars want het beschilderen van 11 muren in 1 wijk, daar willen ze graag aan meewerken.

Als de rust straks is teruggekeerd, gaat Street Art Streets een aantal wijkbewoners opleiden tot wijksuppoost. Als wijksuppoost kunnen ze rondleidingen geven langs de street arts kunstwerken en zo het verhaal van hun wijk delen. De eerste aanvragen voor een rondleiding zijn al binnen!

Uniek

Wat het project zo uniek maakt, is dat het initiatief van de inwoners zelf komt. Opbouwwerker Fernand Toebes, vanuit Raster verbonden aan de Voor Elkaar-teams, zegt daarover: “in het hele proces zijn de buurtbewoners betrokken geweest. Een markering van dit proces is de presentatie van de kunstwerken op zaterdag 24 september. De organisatie hiervan hebben de bewoners ook grotendeels zelf opgepakt. Daarnaast maken de gesprekken over kunst op straat, de interactie tussen de kunstenaars en wijkbewoners en zeker ook de bijdrage van de kinderen uit de wijk aan een van de kunstwerken, dit project zo bijzonder. Dat wij als ondersteunende organisatie op deze manier konden aansluiten bij bewoners maakt het extra waardevol.”

‘Street art kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn aan de slag in Sluiswijk om de witte muren van kleur te voorzien’