< Ga terug

Goede samenwerking loont: skatebaan Blauwenoord mag blijven 16.11

De skatebaan aan Het Vliegend Hert in Colmschate-Noord is aan een flinke opknapbeurt toe. De baan vlakbij de Intratuin zou gezien haar slechte staat zelfs verdwijnen nu er tegenover het ziekenhuis een prachtige skatebaan is aangelegd. Dat zou een enorm gemis zijn voor de wijkbewoners. Ze zijn dan ook enorm blij nu de knoop doorgehakt is en een flinke investering in de skatebaan is toegezegd door de gemeenteraad.

Waarde

Laurens Pamboer, jongerenwerker bij Raster, merkte dat de jongeren in de wijk baalden van het dreigende verlies van de skatebaan. Hij begrijpt de waarde van de baan maar al te goed. “Zelf heb ik menig uurtje op de baan doorgebracht. Het heeft me mede gevormd dat ik er mijn skatetalent kon ontwikkelen. Dat gun ik de huidige jongeren en kinderen van de wijk ook!” Met name voor de jongere baangebruikers is de skatebaan tegenover het ziekenhuis geen optie. Ze kunnen er niet zelfstandig komen en het is er vanwege de veelal oudere en snellere gebruikers niet veilig voor ze. “Daarnaast vervult de skatebaan een belangrijke sociale functie in de wijk”, vult opbouwwerker Karin Voortman aan. “Ouders komen er met hun skatende en steppende kinderen en maken een praatje met elkaar. Naast het winkelcentrum is het een belangrijke ontmoetingsplek, helemaal nu ontmoeten vanwege de gevolgen van corona vooral buiten plaatsvindt.”

Samen

Skateworkshop

En dus werden de handen ineengeslagen. Laurens Pamboer kwam in contact met bewoonster Aly Wilts die maar al te graag de baan wilde behouden. Laurens betrok aanjager Karin Voortman erbij vanuit het Voor Elkaar-team, die bewoners opzocht om te kijken wat er mogelijk was. Samen maakten ze een plan om de wens tot behoud van de baan onder de aandacht te brengen. Laurens organiseerde een skateworkshop waar kinderwerker Martijn Mulder zich met een groep kinderen bij aansloot, bewoonster Aly zette met haar kinderen een handtekeningenactie op touw, waar een andere bewoonster via social media ruchtbaarheid aan gaf en Karin ondersteunde de bewoners en betrok samenwerkingspartners. “Als opbouwwerker ben ik de schakel tussen de bewoners en instanties. Zo denk ik mee en help ik mooie ideeën van bewoners een stapje verder.”

Goud

Kinderen en jongeren zijn blij met het behoud

Het balletje rolde steeds verder en bereikte ook de gemeenteraad. PvdA’er Tanja Eekhuis zocht de bewoners en wijkprofessionals op en maakte zich hard voor de zaak. Enkele weken geleden werden de handtekeningen aan burgemeester Ron König overhandigd. Uiteindelijk leidde dit tot het besluit dat de gemeente maximaal €25.000,- uittrekt voor een opknapbeurt van de skatebaan. Daarnaast besloot ook het bewonerswijkteam om steun toe te zeggen, speciaal voor de bouw van het middenstuk. En terecht, zo vindt Laurens: “Die plek is goud waard!” Wat een mooie samenwerking tussen bewoners en professionals.

Zie ook: Inloopspreekuur in Colmschate Noord / Vijfhoek 05.10.

Heb jij ook zo’n goed idee voor je buurt? Aarzel niet om contact op te nemen met de opbouwwerker in je wijk of met het betreffende Voor Elkaar-team.