< Ga terug

Kinderboekenzwerfstation geopend op Het Palet 14.07

In juni is het Kinderzwerfboekenstation op Kindcentrum Het Palet geopend, waar een peuterspeellocatie van Sam&ko gevestigd is. Vanwege de gevolgen van het coronavirus had de opening flink op zich laten wachten. Gelukkig kon het Kinderzwerfboekenstation eindelijk geopend worden! Het werd een extra feestelijke ochtend omdat er een estafette gaande was door alle provincies van Nederland. Zwerfboeken laten zwerven door het hele land is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp.

Als meer kinderen hun boeken laten zwerven, kunnen meer kinderen leuke boeken lezen.

Commissarissen geven boeken door

Aan de estafette werkten alle Commissarissen van de Koning mee. Commissaris Klijnsma van Drenthe gaf op 16 april 2019 het startsein voor deze ‘Kinderzwerfboek Provincie Estafette’. Als meer kinderen hun boeken laten zwerven, kunnen meer kinderen leuke boeken lezen. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk voor kinderen en bovenal ook erg leuk. Met deze boodschap trokken ze het land in. Tijdens de estafette hebben de commissarissen boeken aan elkaar doorgegeven en alle kinderen in de provincie opgeroepen om boeken te laten zwerven. Dankzij de inzet van de commissarissen zwerven er nu vele kinderboeken.

Fotografie: In the Picture


Deventer boekenstad

De Kinderzwerfboek Provincie Estafette kwam op 16 juni aan bij de laatste provincie. De provincie Overijssel. Na drie jaar rondtrekken door Nederland, zijn we nu ‘thuis’ in Deventer waar Nationaal Fonds Kinderhulp is gevestigd. Op deze dag, 16 juni 2022, hebben Commissaris Heidema van Overijssel, burgemeester König van Deventer, Ambassadeur Igor Krulsnor en de kinderen van Kindcentrum Het Palet de estafette feestelijk afgesloten door vele kinderboeken te laten zwerven. Leesplezier voor alle kinderen! Tegelijkertijd werd het nieuwste kinderzwerfboekenstation op Het Palet geopend.

Burgemeester König zegt: “Deventer is trots op het Kinderzwerfboek. Onze stad is van oudsher een echte boekenstad; op 7 augustus 2022 wordt bijvoorbeeld de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt gehouden. Uit het hele land komen duizenden boekenliefhebbers om de vele boekenkraampjes te bezoeken. Het is dus niet zo gek dat het Kinderzwerfboek in Deventer is aangekomen: in deze boekenstad komt zij thuis.”


Lezen geeft voorsprong 

“Een boek lezen is vooral leuk. Ik gun alle kinderen om het plezier van lezen te ontdekken. Lezen geeft je bovendien een voorsprong in de rest van je leven. Om sneller teksten te begrijpen, maar ook om je beter in te leven en zo meer begrip te hebben voor anderen. Ik hoop daarom dat in Overijssel steeds meer kinderboeken gaan zwerven én gevonden worden”, aldus commissaris Heidema.

In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben omdat hier simpelweg geen geld voor is.

Leeskilometers maken

Nog steeds verlaat meer dan 15% van de kinderen de basisschool met een taalachterstand. Eén van de oorzaken is dat ze onvoldoende lezen. In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben omdat hier simpelweg geen geld voor is. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk. Kinderen die vijftien minuten per dag lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Wat de kans op een goede toekomst aanzienlijk vergroot.

Oproep: laat ook boeken zwerven!

Doe mee en laat je kinderboeken zwerven op een zelfgekozen plek of in een van de bijna 5000 KinderzwerfboekStations in Nederland. Deze vind je bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Je kan hier een leuk boek uitzoeken om zelf te lezen. Ook kan je hier jouw gelezen boeken brengen zodat een ander kind ze kan lezen. Plak dan eerst een zwerfsticker op de boeken. Kijk voor het aanvragen van stickers of het zoeken van een Station op www.kinderzwerfboek.nl.