< Ga terug

Martin: voor en door ouderen

Eenzaamheid staat momenteel in het brandpunt van de belangstelling. Raster beziet het niet vanuit een zieligheidsframe, maar vanuit het perspectief van tijdelijk niet verbonden zijn. Zaak is dus om sociaal weer aangehaakt te raken, op een passende, prettige manier. Martin is vrijwilliger bij de ouderenactiviteiten.

Zomerprogramma biedt uitkomst
Na zijn werkend bestaan werd hij huisman en groeide de behoefte anderen te kunnen helpen. Eerst hielp hij met het organiseren van een zomerprogramma voor ouderen. Juist in de zomer is het gevaar op uit verbinding raken het grootst. De activiteiten bieden juist dan voor veel ouderen uitkomst. Martin merkt een mooie omkering: “Eerst leverden wij, als vrijwilligers, ideeën en werkten de beroepskrachten ze uit, nu doen wij dat laatste steeds vaker zelf. Zo wordt ons vrijwilligerswerk steeds leuker. Naast dagtochten organiseren we andere activiteiten: kaarten, jeu de boules, klootschieten, allemaal dichtbij mensen, in hun eigen buurt. We huren dan een ruimte en begeleiden daar de activiteit. Voordat mensen meedoen, merken we vaak dat ze iets hebben van: ‘dat is niks voor mij’. Of: ‘ik wil anderen niet tot last zijn’. Maar als ze eenmaal de stap hebben gezet, blijven ze meedoen! Soms komen mensen als eenling binnen, de kat uit de boom kijkend, maar uiteindelijk vinden ze allemaal hun plek in de groep. De vreugde die we zien en die dat geeft, maakt de waarde van mijn vrijwilligerswerk voor mezelf onbetaalbaar.”

In verbinding, dichtbij huis
“Onze twee beroepskrachten werven, motiveren en begeleiden oudere vrijwilligers. Zij organiseren voor en uiteindelijk met andere ouderen talloze activiteiten, waarbij ouderen met elkaar in contact komen. Vaak zijn het contacten die waar ze ook in het dagelijks leven op verder kunnen bouwen. Ze zijn in verbinding, dichtbij huis. Zo maken we voor honderden ouderen in Deventer het verschil.”