< Ga terug

“Pas op met zwemmen in natuurwater” 23.05

“Mijn maag draait om als ik mensen in de Rielerkolk zie zwemmen.” Anita van Gent vertelt: “Waar ik ook naartoe ga van huis, ik kom al-tijd langs de Rielerkolk. Ik kan het niet vermijden. En als ik er langs kom sta ik even stil.” De moeder van Davion is intens verdrietig om het overlijden van haar zoon. En zij en haar dochter zijn daarmee niet alleen. Ook welzijnswerkers van Raster kenden Davion en zijn vorig jaar enorm geschrokken en verdrietig om zijn overlijden. Omdat dit nooit meer mag gebeuren, vragen zij nu om aandacht.  

Bijna een jaar geleden

“Het is bijna een jaar geleden en toch voelt het als gisteren.” Moeder Anita en tweelingzus Samira staren voor zich uit. Anita roert met een lepel door haar koffie. Ze zoekt een regenboogboeket uit voor haar zoon Davion. Hij verdronk 2 juni vorig jaar in de Rielerkolk. “Hartverscheurend. We missen hem enorm. De emoties zitten hoog. We krijgen Davion er niet mee terug, maar nu het nieuwe zwemseizoen eraan komt, willen wij iedereen waarschuwen.”

 

Gitzwarte dag

2 juni 2021. Wat een vrolijke, zomerse dag moest worden, veranderde ’s middags in een gitzwarte dag. “Ik werd geroepen door Davions vrienden dat er iets met Davion aan de hand was. Eerst dacht ik dat hij wat had uitgespookt. Later bleek hij gereanimeerd te worden.” De tranen springen in Anita’s ogen. “Hij kwam drie keer boven, waarna hij onder water verdween. Tot drie keer toe riep hij om hulp. De hulpdiensten kwamen snel, maar het was tevergeefs.”

 

Krampen

Davion was met vrienden aan het zwemmen in de Rielerkolk in Deventer. Dat deden ze wel vaker. Met vrienden op de fiets naar de kolk. Het was altijd reuze gezellig. Die dag wilde Davion de kolk oversteken, zoals hij dat augustus 2020 ook deed. Met een zwemdiploma op zak waande hij zich veilig. Dit keer was het water in het midden van de kolk alleen kouder doordat het een van de eerste zomerse dagen was. Door de kou kreeg Davion krampen. Hetgeen hem fataal werd.

 

Niet de enige

Helaas is de familie van Davion niet de enige die dit overkomt. Jaarlijks rukken de duikteams van Deventer en Zwolle vijftig keer uit voor een noodmelding op open water. Waarbij krampen “een belangrijk risico” vormen voor verdrinkingsgevaar, meldt Geoffrey Bos, specialist operationele voorbereiding. “Mensen verkijken zich op de kou,” zegt Anita instemmend. “Niet alleen jongeren en kinderen, hetzelfde geldt voor volwassenen.”

 

Toename verdrinkingen onder 60-plussers

Niets blijkt minder waar. Het CBS meldt dat het aantal 60-plussers dat omkomt door verdrinking toeneemt. De afgelopen jaren neemt het onder kinderen en jongeren juist af. Dat geldt ook voor het totale aantal verdrinkingen in Nederland.

 

Voorlichting en preventie

Naast noodhulp richt de Reddingsbrigade zich op voorlichting en preventie. Iets wat Anita en Samira “heel belangrijk vinden”. “Bij Davions zwemlessen hebben ze niks gezegd over zwemmen in natuurwater. Dat moet anders. Desnoods geef ik zelf voorlichting op scholen. Dit mag geen gezin meer overkomen.”

 

Een waarschuwingsbordje

“En bij de Rielerkolk staat enkel een bord ‘Zwemmen op eigen risico’. Dan denk je het mag, dus het zal wel veilig zijn. Maar ik vind dat het voor iedereen verboden moet zijn in de Rielerkolk te zwemmen,” meent Anita. Veiligheidsregio IJsselland adviseert goed uit te kijken met zwemmen in open water. “Breng bij nood uzelf in veiligheid en bel 112.”

 

Herdenkingsceremonie

Donderdag 2 juni 2022 vindt er een herdenkingsceremonie plaats voor Davion. Ook wordt er dan een monument geplaatst bij de Rielerkolk.

 

Lees ook: 12 tips om veilig te zwemmen in natuurwater