< Ga terug

Rob: het Enkhuis verbindt het Rode dorp

Rob de Vos heeft net gekookt voor een aantal buurtbewoners. Na een leven in de horeca, belandde hij veertien jaar geleden bij Raster als zakelijk leider van de buurtaccommodaties. Bij een ervan bleef hij hangen als beheerder: het Enkhuis in het Rode dorp.

Rob blikt nog even terug op de maaltijd die hij net heeft bereid. “Dat doe ik iedere week op donderdag, vooral voor bewoners met een kleine beurs. Voor vier euro kunnen ze dan aanschuiven. Voor sommige bewoners is het hun enige warme maaltijd van de week.”

Geaccepteerd
Als zakelijk leider was Rob verantwoordelijk voor het teruggeven van de buurthuizen aan bewoners. Voor het Enkhuis had de gemeente een ander plan. “Dat wilden ze echt als buurthuis behouden. Toen de toenmalig beheerder vier jaar geleden met pensioen ging, heb ik het overgenomen. Ik kwam hier altijd al eens per week, maar als startende beheerder werd ik met argusogen bekeken: ‘is hij wel betrouwbaar?’. Je ziet en hoort hier namelijk van alles. Dan moeten bewoners je wel vertrouwen. Gelukkig werd ik snel geaccepteerd.”

Buurthuiskamer
Het Enkhuis is een echte Buurthuiskamer, iets wat Rob belangrijker vindt dan de activiteiten die er draaien. “’s Morgens zitten de mensen hier al om acht uur samen aan de koffie. Ze bespreken dan de dag en delen wat ze bezig houdt. Verder zijn er allerlei activiteiten en schuiven professionals vanuit het sociaal team en politie hier aan. Dan stellen bewoners vragen of melden ze zaken terwijl de professionals uit eerste hand horen wat er speelt. Hier komt de buurt samen en kunnen bewoners laagdrempelig binnen lopen.” Het Enkhuis is genomineerd voor de Diversiteitsprijs 2020 van Het Verschil Deventer. Dat balletje ging op een bijzondere manier rollen. Rob: “Een schrijver kwam hier om een artikel voor Deventer Post te maken. Hij heeft het Enkhuis voor de prijs genomineerd!” Volgens Rob terecht. “Deze plek verbindt mensen in het Rode Dorp. En als beheerder ben je de ogen van de buurt. Ik vind het hartstikke leuk.”