< Ga terug

Young Leaders pitchen hun plannen voor burgemeester 24.06

Acht jongeren die meedoen aan de Young Leaders training van Raster gaven dinsdagmiddag 22 juni een pitch voor de burgemeester van Deventer, Ron König. Ze presenteerden hun plannen van wat ze voor hun wijk willen betekenen en hoe ze zichzelf willen ontwikkelen. De plannen variëren van pumptrackactiviteiten tot een voorlichting over het fenomeen ‘geldezelen’. De burgemeester was vol aandacht en reikte hen vervolgens het deelnamecertificaat van de Young Leaders training uit.

 

Doelen halen

De Young Leaders training, ontworpen door het Nederlands Jeugdinstituut, is bedoeld om jongeren de kans te bieden uit te groeien tot rolmodellen in hun wijk. De jongeren hebben een idee om iets voor hun wijk te betekenen of om zichzelf op een bepaald gebied te ontwikkelen en worden hier door de training in ondersteund. Nusa Meijboom en Laurens Pamboer, respectievelijk jongerencoach en jongerenwerker bij Raster, begeleiden de jongeren. “Samen kijken we bijvoorbeeld naar wat ieders sterke punten zijn, hoe je die inzet, hoe je feedback geeft en een plan van aanpak maakt,” legt Meijboom uit. “Zo geven we de jongeren een steuntje in de rug om hun eigen doelen te halen. Bij de één is dat het opzetten van een activiteit, terwijl de ander wil leren om zelfverzekerd voor de groep te staan.”


Van pumptrackactiviteiten tot geldezelen

Een groepje vrienden dat meedoet aan de training, nam begin dit jaar het initiatief voor de pumptrack in Colmschate op een toen nog braakliggend terrein. Hun doel voor de Young Leaders training is om er activiteiten omheen te organiseren. Vol enthousiasme pitchten ze dinsdagmiddag hun ideeën. Een andere deelnemer wil in Zandweerd een voetbaltoernooi organiseren voor kinderen, jeugd en volwassenen om de onderlinge verbinding te vergroten. Dan is er nog een deelnemer die slachtoffer was van het fenomeen ‘geldezelen’ en nu enorm gemotiveerd is daar voorlichting over te geven aan jongeren. Weer een andere deelnemer heeft als persoonlijk doel om beter met mensen om te gaan en makkelijker op ze af te stappen. “Op de burgemeester is hij in ieder geval al afgestapt!” lacht Meijboom. “Naast dat we door het pitchen de burgemeester willen informeren over wat jongeren bezighoudt, geeft het pitchen voor de jongeren meer betekenis aan wat ze doen. Én zorgt het voor een succeservaring, dit hebben ze maar mooi even gedaan!”

 


Krachtige jongeren

Zo verschillend als de plannen zijn, zo verschillend zijn de deelnemers aan de Young Leaders training ook. “De jongens zitten op uiteenlopende scholen en schoolniveaus. Mooi om te zien hoe ze elkaar van positieve feedback voorzien en hoe ze elkaar stimuleren,” vindt Meijboom. “Elke jongere heeft veel in zijn mars. Door deze training zetten we ze in hun kracht en dat maakt de wijken van Deventer weer krachtiger.”

Lees hier meer verhalen over hoe we werken voor jongeren, volg het jongerenwerk onder de noemer Dtown op social media of neem contact met ons op.

Foto’s: Gül Dogan